петък, 20 февруари 2015 г.

Разбити мечти, термо пасти и мистериозен микрофон

На първия ден от втората седмица пристигна PCMCIA картата. Първи тест - разпозната без проблем от Mac OS. Сравнение с вътрешния Airport - 200Кб срещу 1Мб - около 5 пъти по добра скорост. Успях да я разглобя без да я счупя. Проблем - няма как да се одреже платката.


Започнах да разглобявам машината - проблем - отвертките от бриколаж не отговарят на посочения размер. Някак си успях да се справя. След като стигнах до където трябва, стана ясно, че няма начин да побера картата вътре. Потърсих свободния USB порт и не го открих. Така и не видях място където да побера блутут платка, колкото и малка да е тя. Надеждите ми за вътрешна безжична мрежа G стандарт и вътрешен блутут леко, но сигурно започнаха да се изпаряват. Свалих малката платка с PRAM батерията. Замерих я - 3.84 волта. Странно, ще правя пак тест дали пази настройките. Изненадващо за батерия на 13 години.

Междувременно в четвъртък поръчката ми пристигна на адреса. За жалост ще трябва да чакам до средата на март да пристигне при мен.
Днес нова отвертка и разглобих основната платка. Намерих неизползвания USB порт от другата страна. Ето я и нея:

Почистих двата вентилатора. Почистих термо пада използван на процесора и сложих нова термо паста. Ето го великия G4 : )

Сглобих всичко и тръгна :) Пуснах клип да натоваря системата на 100%. Не чух вентилатор. Сега като качвах снимките за блога се включиха и двата. Шума е като че ли по-малък от преди. Изчаках малко да се успокоят. Ще трябва да инсталирам Mac OS 9 да видя дали там ще успея да прочета температурата на процесора. В Леопард успявам да видя само някакъв датчик на хард диска, който при нормална работа си показва 32 градуса. Ще видим как ще е лятото, като се има на предвид, че процесора в повечето време ще се изпъва на максимум...

Тази вечер, също така, направих откритие. В Sound панела на System Preferences ми беше направило впечатление, че няма вътрешен микрофон. Разхождайки се в System Profiler в Audio (Built In) видях, че всъщност има. Everymac.com ми го потвърди. Оказа се, че минавайки през System Preferences-->Speech-->Speech Recognition и избиране на Internal Microphone --> Calibrate и връщане в Sound изгубения мирофон се завръща :) Веднага се зачудих къде се намира. С почукване останових, че е побран при левия говорител :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар