неделя, 8 март 2015 г.

Вграден Bluetooth

След като не успях да побера безжичната карта Г стандарт вътре, днес реших да пробвам да видя дали поне работи на мястото на оригиналния епълски ерпорт Б стандарт. Отговора беше отрицателен, което много ме учуди, но все пак успокои до някъде и може би ме накара да се откажа от търсенето на някакви решения по този въпрос. Оказа се, че двете карти си работят дори и когато са включени едновременно. В Network в System preferences може да се избере ред, в който да бъдат ползвани. Това е добра новина.

Разбрах, също така, и че безжичната Apple Magic Mouse, може да се ползва в Леопард. Ето драйвъри, които епъл са били така "добри" да направят (но не са били така "добри" да направят за тракпада си). Това от своя страна ме накара пак да се върна на вътрешния bluetooth. Разглобих всичко с нежелание, защото вече бех намазал процесора с паста, но се е видяло, че ще се маже пак. Намерих изоставения USB порт, който на времето е служил за инфраред-а на по-старите powerbooks g4. Извадих поялника и започнах да поя. Хм, по едно време се усетих, че запоявам за нищо или по-точно има 4 пина за които да запоявам, но те не водят никъде. На платката просто няма USB. Спрях разочарован и събрах всичко.
Реших, че все пак ми трябва вътрешен bluetooth, защото не може на лаптопа отзад капачето да седи отворено и да стърчи нещо, когато се пренася. Реших да пожертвам единия от двата USB порта. Запоих 4 жици директно за платката. Сега като видях снимката, като че ли не изглежда превъзходно.
Потроших един стар USB bluetooth Epox, който имах от години и не използвах. Даваха му 100м обхват :) Можех да го сложа под хард диска, но реших че мястото на модема е по-подходящо. Щеше да бъде в титанова обвивка, а модема се намираше най-отдясно (тоест до мишката :), под оптичното устройство. И без това едва ли ще се закачам в интрернет през dial-up в близките 10 години. А и факсове няма да пускам, така или иначе нямам домашен телефон. Извадих модема, което щеше да олекоти компютъра с десетина грама :) и оставих bluetooth-a на негово място.


Няма коментари:

Публикуване на коментар